Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Aστρική έκρηξη σε γειτονικό γαλαξία κατέγραψε διαστημικό τηλεσκόπιο της NasaΟι υπερκαινοφανείς αστέρες, γνωστοί και ως σούπερνόβα είναι έντονα φωτεινά αντικείμενα που σχηματίζονται όταν ένα αστέρι φτάνει στο τέλος της ζωής του και «πεθαίνει» με μία δραματική έκρηξη, αποβάλλοντας το υλικό του στο διάστημα. Μία τέτοια έκρηξη απαθανάτισε το τηλεσκόπιο Hubble σε γειτονικό σπειροειδή γαλαξία.


Ο γαλαξίας NGC 6984, είχε φιλοξενήσει και το 2012 μία παρόμοια έκρηξη που ονομάστηκε SN 2012im. Τώρα ένα ακόμη αστέρι του εξερράγη, σχηματίζοντας τη νσουπερνόβα SN 2013ek ορατή στην εικόνα του Hubble σαν ένα φωτεινό αντικείμενο πάνω και δεξιά από το κέντρο του γαλαξία .
Η SN 2012im ήταν σουπερνόβα τύπου Ic , ενώ η πιο πρόσφατη, η SN 2013ek είναι ένα τύπου IB . Και οι δύο από αυτούς τους τύπους προκαλούνται από την κατάρρευση του πυρήνα των μεγάλων άστρων που έχουν αποβάλει τα εξωτερικά τους στρώματα υδρογόνου.
Ωστόσο, ο τύπος Ic σουπερνόβα πιστεύεται ότι έχει χάσει περισσότερο από το εξωτερικό περίβλημα τους (όπως ένα στρώμα αέριου ηλίου) σε σχέση με τη σουπερνόβα τύπου IB.
Η νέα έκρηξη σημειώθηκε τόσο κοντά στο σημείο όπου συνέβη η SN 2012 και είναι πιθανό τα δύο φαινόμενα να συνδέονται μεταξύ τους.
Αρχικά, είχε προταθεί ότι η έκρηξη SN 2013ek μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μία αναζωπύρωση της σουπερνόβα SN 2012im, αλλά περαιτέρω παρατηρήσεις υποστηρίζουν ότι είναι ξεχωριστή σουπερνόβα, αν και στενά συνδεδεμένη με την πρώτη, με κάποιο -ακόμη- άγνωστο τρόπο.
 

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ......

ΦΙΛΟΣ Ή ΦΙΛΗ
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
1# ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΜΕ GREEKLISH
2# ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ SPAM
3# ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ/ΑΣ ΑΛΛΟΥ/ΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ....!!!

ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΝΝΤΙΓΡΑΨΕΙΣ ΒΑΛΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟ LINK ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ