Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ "ΠΑΡΚΑΡΕΙ" ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ UAV ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ > ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟΣΕΣ ΚΟΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνική αεροπορική βάση εξέφρασαν οι αμερικανοί στις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον.
Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Ελλάδας ,πιθανότατα την Καλαμάτα παρουσιάζετε σαν ένα από τα “δώρα” που προσφέρουν οι αμερικανοί εξυπηρετώντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις...
Η συμφωνία για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (uav) είχε “κλείσει” στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας στο τέλος Ιουλίου στο Πεντάγωνο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και το επιτελείο του ήταν ενθουσιασμένοι από την συμφωνία αλλά δεν θέλησαν να ανακοινώσουν τίποτα πριν από τη συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά. Ακόμη και τα Γενικά Επιτελεία δεν έχουν ακόμη ενημέρωση επί του θέματος.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν από βάση της Ιταλίας και η πιθανότερη αεροπορική βάση που θα τα υποδεχτεί είναι η Καλαμάτα η οποία έχει αναβαθμιστεί από την εποχή των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης. Από εκεί ξεκίνησαν πάρα πολλές επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων στη Λιβύη από νατοϊκά αεροσκάφη .

Επωφελείται η Ελλάδα από την παρουσία των uav’s στην Ελλάδα; Όσοι είναι γνώστες του περιγράμματος έστω της συμφωνίας απαντούν θετικά,υποστηρίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη “θα περιπολούν και στα όρια του Αιγαίου”. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα έχουμε εικόνα ανα πάσα ώρα και στιγμή για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας. Κι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για στρατιωτικούς λόγους αλλά και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Από την άλλη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει καχυποψία για την παρουσία αμερικανικών uav’s σε ελληνική αεροπορική βάση . Κυρίως λόγω των αποστολών που συνήθως αναλαμβάνουν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να φέρουν όπλα. Οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Υεμένη έχει προκαλέσει έντονη κριτική κατά των ΗΠΑ. Έχουν τεθεί ακόμη και νομικά ερωτήματα για την χρήση τέτοιων ΄όπλων.

Μετά από την κατακραυγή οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα μειώσουν τη χρήση τους για “επιθετικές επιχειρήσεις” αλλά επί της ουσίας προχωρούν σε μια “αναδιάταξη” των δυνάμεών τους σ΄ όλο το κόσμο. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν περιλαμβάνονταν σ΄ αυτά τα σχέδια. Μετά από τις συναντήσεις Χέϊγκελ- Αβραμόπουλου και Ομπάμα-Σαμαρά, αυτό άλλαξε. Οι αμερικανοί το προσφέρουν ως “δώρο” , η ελληνική κυβέρνηση το εκλαμβάνει ως μία κορυφαία κίνηση έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας . 

Οι λεπτομέρειες για τον τύπο των uav’s που οι αμερικανοί σχεδιάζουν να μετασταθμεύσουν στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει γνωστές. Σ΄ ένα στόλο περίπου 400 περιλαμβάνονται τα MQ-1 Predator, τα MQ-9 Reaper που χρησιμοποιούνται κυρίως για αποστολές αναγνώρισης,τα RQ-5 Hunter και τα MQ-1C Grey Eagle.

Οι ΗΠΑ μετά από την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν είχαν σχεδιάσει να αναπτύξουν τα uav’s που χρησιμοποιήθηκαν εκεί σε διάφορες χώρες όπου κατά καιρούς τα έχουν χρησιμοποιήσει είτε για αποστολές επιτήρησης ,αναγνώρισηςε και συλλογής πληροφοριών ,είτε για να πλήξουν με πυραύλους στόχους.

Για να μην θεωρήσουμε ότι οι ΗΠΑ ξαφνικά θυμήθηκαν πόσο μας αγαπούν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2011 έχουν στείλει στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ τέσσερα MQ-1 Predator τα οποία και επιχειρούσαν υπέρ των Τούρκων στη μεθόριο με το Ιράκ. Φυσικά η εικόνα που έδιναν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν πολύ χρήσιμη στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εντοπισμό Κούρδων ανταρτών. Από τότε πολλά άλλαξαν με κυριότερο το “ψύχος” που επικρατεί στις σχέσεις Ουάσνγκτον - Άγκυρας ,ειδικά μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Και επίσης για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το ποιος ελέγχει τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη, απ΄ όπου κι αν απογειώνονται θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτά ελέγχονται από ...τις ΗΠΑ κυριολεκτικά. Τα uav’s ελέγχονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους από βάση που βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος, δηλαδή κοντά ...5000 μίλια μακρυά από το Αιγαίο. 

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ......

ΦΙΛΟΣ Ή ΦΙΛΗ
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
1# ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΜΕ GREEKLISH
2# ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ SPAM
3# ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ/ΑΣ ΑΛΛΟΥ/ΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ....!!!

ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΝΝΤΙΓΡΑΨΕΙΣ ΒΑΛΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟ LINK ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ