Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για τον Σνόουντεν


Έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει προσωρινό πολιτικό άσυλο στον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η σύνοδος κορυφής που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Μόσχα το φθινόπωρο μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα. «Το θεωρούμε ως μια ατυχή εξέλιξη και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.


Στην ερώτηση αν η χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία στον Σνόουντεν θα επηρεάσει τη λήψη απόφασης σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Κάρνεϊ είπε: «Εξετάζουμε τη σκοπιμότητα της συνόδου». Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε εξάλλου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ, με τους Ρώσους ομολόγους τους, είναι "στον αέρα" αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ματαιωθούν.

Σνόουντεν: Η κυβέρνηση Ομπάμα χλευάζει το διεθνές δίκαιο

Το βαθύ λαρύγγι των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν, εγκατέλειψε το αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο ίδιος ο Σνόουντεν μετά την αποχώρησή του από το αεροδρόμιο δήλωσε ότι η απόφαση των ρωσικών αρχών να του χορηγήσουν προσωρινό άσυλο είναι μια νίκη για το κράτος δικαίου και ευχαρίστησε τη Μόσχα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι χλευάζει το διεθνές δίκαιο.

«Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες είδαμε την κυβέρνηση Ομπάμα να μην δείχνει κανένα σεβασμό στο διεθνές ή το τοπικό δίκαιο, όμως στο τέλος ο νόμος νίκησε. Ευχαριστώ τη Ρωσική Ομοσπονδία που μου χορήγησε άσυλο» ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του ιστοτόπου WikiLeaks. Ο πατέρας του 30χρονου Έντουαρντ, ο Λον Σνόουντεν, ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία για το προσωρινό άσυλο που έδωσε στο γιο του. «Είμαι ευγνώμων», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση Ρωσία 24. «Για τον γιο μου, έχει τελειώσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη «δράση» του γιου του που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Νωρίτερα μιλώντας στο Reuters, o εκπρόσωπος του αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρώην κατάσκοπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) έφυγε από το αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας όπου είχε παραμείνει εγκλωβισμένος πάνω από ένα μήνα στη ζώνη μετεπιβίβασης.

Wikileaks: Κερδίσαμε τη μάχη, τώρα μένει να κερδίσουμε τον πόλεμο

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι ο Σνόουντεν έλαβε επιτυχώς το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, έχει αναχωρήσει από το αεροδρόμιο ενώ απέφυγε να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο πρώην κατάσκοπος των ΗΠΑ.

«Είναι ίσως ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενους στον κόσμο. Τι νομίζετε ότι θα έκανε; Πρέπει να σκεφτεί και την προσωπική του ασφάλεια. Δεν μπορώ να σας πω που θα πάει» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο δικηγόρος του Anatoly Kucherena, και συνέχισε λέγοντας πως « Τον έβαλα σε ένα ταξί, του έδωσα τα χαρτιά του και του είπε ότι τώρα μπορεί να ζήσει όπου θέλει εντός της Ρωσίας. Ασφαλώς, έχει κάνει φίλους στη Ρωσία, Αμερικανούς φίλους, οι οποίοι αρχικά θα μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλειά του»

Ο Σνόουντεν, συνοδευόταν από μια εκπρόσωπο του Wikileaks την Sarah Harrison, η οποία και επιβεβαίωσε ότι ο 30χρονος πρώην πράκτορας έχει αποχωρήσει από το αεροδρόμιο.

Λίγη ώρα μετά την επιτυχημένη αποχώρηση του Σνόουντεν απο το αεροδρόμιο, το Wikileaks ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter το εξής: « Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον λαό της Ρωσίας και όλους όσοι προστάτευσαν τον κ Σνόουντεν. Κερδίσαμε τη μάχη, τώρα μένει ( να κερδίσουμε) τον πόλεμο» στο Twitter 

Ο Σνόουντεν περίμενε υπομονετικά κάποια χώρα να του προσφέρει ασφαλές καταφύγιο. Αφού έφαγε πόρτα από 20 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έτεινε χείρα φιλίας στον 30χρονο Αμερικανό, υπό προϋπόθεσεις όμως. 

Μετά το άσυλο, τώρα προσφέρουν στον Σνόουντεν και δουλειά

Ο ιδρυτής του Vkontakte, του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, πρότεινε σήμερα στον Αμερικανό πρώην σύμβουλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν να εργαστεί για αυτόν.

«Προσκαλούμε τον Έντουαρντ Σνόουντεν στην Αγία Πετρούπολη και θα χαρούμε εάν αποφασίσει να ενταχθεί στην ομάδα των διακεκριμένων τεχνικών πληροφορικής που διαθέτουμε" έγραψε ο Πάβελ Ντούροφ στη σελίδα του στο αποκαλούμενο και "ρωσικό Facebook». «Δεν υπάρχει κάποια πιο δημοφιλής εταιρεία πληροφορικής στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα τον ενδιαφέρει η ιδέα να ασχοληθεί με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας», πρόσθεσε. 

Τι λέει ο δικηγόρος του Σνόουντεν Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την έκβαση της υπόθεσης ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσέρενα.

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εξασφάλισε προσωρινό άσυλο ενός έτους στη Ρωσία, έχει «αμερικανούς φίλους» στη χώρα αυτή που θα φροντίσουν για την ασφάλειά του, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσέρενα.

«Ασφαλώς, έχει κάνει φίλους στη Ρωσία, αμερικανούς φίλους, οι οποίοι αρχικά θα μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλειά του», είπε ο Κουτσέρενα όταν ρωτήθηκε από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση για το πώς θα ζήσει πλέον στη Ρωσία ο 30χρονος πελάτης του.

«Εγώ δεν εμπλέκομαι σε αυτόν τον τομέα, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», πρόσθεσε.



politis-news
hellas-now

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ......

ΦΙΛΟΣ Ή ΦΙΛΗ
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
1# ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΜΕ GREEKLISH
2# ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ SPAM
3# ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ/ΑΣ ΑΛΛΟΥ/ΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ....!!!

ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΝΝΤΙΓΡΑΨΕΙΣ ΒΑΛΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟ LINK ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ